247 хиляди деца от 1-ви до 4-и вече са в класните

...
247 хиляди деца от 1-ви до 4-и вече са в класните
Коментари Харесай

Големите ученици се връщат в училище поетапно след 18-ти януари

247 хиляди деца от 1-ви до 4-и към този момент са в класните стаи, само че п о-големите възпитаници от 5-ти до 12-и клас остават да учат от разстояние в електронна среда най-малко още 2 седмици.  За тяхното връщане в учебно заведение, и то поетапно и отчасти, може да се приказва едвам след 18-ти януари. Това се разбра от думите на просветния министър Красимир Вълчев, който през днешния ден бе посещаване в столичното 143-то ОУ " Георги Бенковски ".

" Следващите седмици обстановката с ковид у нас може да се усъвършенства, може да се утежни. Ние се надяваме да се резервира позитивната динамичност за понижаване на броя на инфектираните и на броя на приетите в болница. Ако тя се усъвършенства, ще пристъпим към поетапно връщане или по-точно към вид на периодично повтаряне на учениците от 5-ти до 12-ти клас - една част от учениците да бъдат у дома, другата част да се върнат ", разяснява пред медиите министърът.

Преди дни Вълчев заяви, че би трябвало да мине най-малко една седмица, т.е. да се анализрат данните до 10-ти януари, след което да се преценя за връщане на огромните възпитаници. Днес обаче министърът обясни, че този четвъртък няма да имаме задоволително насъбрана информация, с цел да се позволи връщане от 11-ти. По думите му е належащо да имаме една цялостна работна седмица, защото данните от празничните дни не са изцяло показателни от позиция на регистрираните случаи.  " Ще обсъдим евентуално идната седмица, като има вид с подобряване на обстановката, частичното връщане да бъде от 18-ти януари, а не от 11-ти ", посочи министърът. Иначе, чисто административно, учениците от 5-ти до 12-и клас би трябвало да продължат отдалеченото си образование до 31-ви януари т.г. - съгласно последната заповед на министър Вълчев.

От 11-ти януари е допустимо да се възстановят присъствените самостоятелни занимания, като изпити, олимпиади и други, уточни министърът. По думите му до края на седмицата ще бъдат подготвени описите с желаещите да се имунизират учители, шефове, педагогичен съветници, психолози и т.н. Очакванията му са от 90-те хиляди заети в системата близо 35 000 да се пожелаят да си слагат ваксина.

По-рано преди Би Ти Ви зам.-министър Таня Михайлова също разяснява, че за евентуалното завръщане в класните стаи на по-големите възпитаници в учебно заведение ще може да се приказва след 18 януари, когато ще бъде прегледан този въпрос. Тя също уточни, че като начало може да се стартира с разрешаване на някои индивидуални дейности - като изпити в независима и задочна форма, осъществяване на държавния изпит по доктрина и процедура на специалността в професионалните гимназии, олимпиадите, едвам след което да се мисли и за връщане на огромните възпитаници в учебно заведение.

" При нужда сме подготвени във всеки един миг да превключим към отдалечено образование " , разяснява още Михайлова. По думите й децата до 11 години не популяризират толкоз интензивно ковид, а рискът в учебно заведение е следен. " Според последните наши и непознати проучвания учениците, които са до 11 години, не съставляват риск за възрастните, с които живеят, с които поддържат връзка. Т.е. рискът е извънредно най-малък, те са и безсимптомни преносители. Вие знаете, че безсимптомните преносители доста по-малко популяризират такава болест ", посочи зам.-министърът. Според нея отдалеченото образование е извънредно добра опция, само че не може да размени присъственото образование и най-много ролята на учителя.

Михайлова изясни, че са взети всички нужни ограничения, с цел да не се подлагат на риск учителите. По думите ѝ следва имунизацията на преподавателите, като тя ще стартира след приключването ѝ при лекарите. За страдание, броят на педагозите, изгубили борбата с ковид, към този момент е 68.

Шефът на столичното регионално управление на образованието Ваня Кастрева пък заяви пред " Нова телевизия ", че от към 50 хиляди деца сред 1-ви и 4-ти клас в София едва 500 ще продължат образованието си онлайн по избор на родителите си. В страната броят им е 704. Общо всички възпитаници от 1-ви до 12-и клас пък, които са на непринудено онлайн образование, са към 1300.

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР